Orlí cesta za hokejem na sever, do země tří korunek…

neděle 05. března 2023 / Redakce

pátek 10.února naposledy starší žáci dopoledne potrénovali na svém ledě a večer už vyhlíželi dlouho očekávanou cestu do Švédska na hokejově-poznávací zájezd. Ve 21 hodin vyrazil autobus hráčů, realizačního týmu a rodinných příslušníků směr Rostock, kde se nalodil na ranní trajekt do Gedseru. Následoval krátký přejezd a orli se ocitli v hlavním městě Dánska – Kodani. Zde jsme vystoupili ve starém přístavu „Nyhavn“ a vydali se na více než hodinovou projížďku lodičkou po městských kanálech. Po celou dobu jsme obdivovali krásy Kodaně a zajímavých městských budov. Po projížďce jsme se parkem vydali k hlavní turistické atrakci – Malá mořská víla. Tam už nás vyzvedl autobus a my pokračovali do Helsingoru. Krátký přejezd trajektem do Helsinborgu a už jsme ve Švédsku. Odtud nás čekalo dalších 300 kilometrů na sever k Jönköpingu k jezeru Vattern. Okolo sedmé jsme dorazili na náš penzion Anneberg u Labutího jezera v městěčku Bottnaryd.

V neděli nás čekal celodenní výlet do Göteborgu. Nejprve jsme zavítali na vyhlídku Sydvast, kde byl nádherný výhled na moře a desítky malých ostrůvků. U této příležitosti jsme ochutnali bagety s čerstvým lososem a krevetami. Odtud jsme se přesunuli přes švédský „Golden gate bridge“ do muzea Volva. V odpoledních hodinách jsme se přesunuli do městského parku, kde jsme se zašli podívat na losy. Následoval přesun do Universeum, kde jsme strávili podstatnou část dne. Universeum je takové indoorová tropická zoologická zahrada s podmořským světem. K tomu také patří další patra budovy, kde se nacházela taková „IQlandie“. Tímto jsme zakončili neděli a vrátili jsme se zpět do Bottnarydu.

V pondělí jsme měli čas na dospání, dopoledne byl volnější program. Navštívili jsme Bottnarydský kostel s následnou procházkou za nádherného počasí okolo místního jezera. Po obědě už začali přípravu na cestu do Norrköpingu. Nejprve zastávka na břehu jezera Vattern ve městě Granna. Zde jsme shlédli ruční výrobu originálních mentolových špalků Polkagrís. Dokonce nám připravili speciální edici s logem našeho orla. Po dalších kilometrech už vystupujeme u Stallet Ishallen – ano čeká nás první utkání proti domácímu mužstvu Norrköping. Od první minuty ukazovali Švédi, že jsou jasně lepší a kráčeli si za vítězstvím. Utkání bylo pro nás velmi naročné, jak rychlostně, tak fyzicky. Orli nakonec prohráli – 2:7, ale nemají se za co stydět. Byl to opravdu rychlý hokej, na který nejsme tolik zvyklý. Nicméně jsme bojovali až do konce. Jedinou kaňkou tohoto utkání je zranění Maxe, které ho vyřadilo ze hry do konce sezóny.

Úterní ráno jsme načali procházkou okolo Labutího jezera na statek ke koním. Po procházce jsme se naobědvali a zabalili věci na druhé utkání v Tidaholmu. Během cesty na utkání jsme se ještě zastavili na nákupech. Okolo páté hodiny nás už vítá nápis v aréně Tidaholmu „Vítejte ve Švédsku a hokejové asociaci Tidaholm HF – HC Stadion Cheb“. Všichni natěšení na druhé utkání a také v očekávání jaké bude. Trenér za případné vítězství slíbil orlům překvapení do konce týdne. Mužstvo tak nabuzeno s touhou uspět se postavilo na modrou čáru, vyslechlo si českou a švédskou statní hymnu a šlo se na to. Toto utkání nám už sedlo mnohem lépe, s hordou fandících rodičů se hrálo lépe. Dokázali jsme se v klidu víc než vyrovnat švédským hokejistům a zaslouženě je porazili vysoko - 8:2.

Ve středu nás čekalo brzké vstávání, jelikož nás čekala cesta do hlavního města – Stockholmu. Po téměř 4 hodinové cestě jsme projeli Södertälje, místo kde se zdokonaloval David Pastrňák, a kde momentálně působí Jan Gaspar, člen repre U20 (se kterým jsme se setkali a viděli ho hrát na MS U18 v Landshutu) a klučina, kterého trénoval nynější hlavní trenér orlů v osmé třídě v Hradci Králové. Hned následoval Stockholm, v dáli jsme viděli Avicii Arénu neboli Globe, kde se konalo ne jedno mistrovství světa v hokeji a spousta dalších akcí. Jako první bod byla prohlídka královského sídla Drottningholm a rozlehlých zahrad. Následovala korunovační katedrála Storkyrkan a procházka po náměstí Stortorget. Další bod programu bylo Vasa muzeum. Celodeňák ve hlavním městě jsme zakončili návštěvou městské radnice s prohlídkou Zlatého sálu a Modré haly. A pak dlooouhá cesta na základnu do Bottnarydu.

Ve čtvrtek jsme se nemuseli nijak řídit časem. V klidu jsme se vyspali, naobědvali a vyrazili do Jönkopingu. Nejprve jsme zastavili na krátkou prohlídku Husqvarna Garden – domácí stánek HV 71 (na snímku), které hraje SHL (švédská extraliga). V této hale se také konalo MS 2002. Následně jsme zamířili do muzea Husqvarna, kde je možnost vidět, co všechno se už v 60./70./80. letech vyrábělo, prostě přesně jak zní slogan: „Od pušek až k šicím strojům“. Následovalo obchodní centrum A6 s pravou švédskou IKEA. Po třetí hodině jsme se přesunuli do aquacentra Rosenlundsbadet. Zde na nás čekalo mořské vlnobití, divoká řeka, vířivky, tobogány či skokánky. V aquáči se každý vyblbnul po svém. Vrchol dne na nás čekal od 19 hodin. Z bazénu jsme se přesunuli jen o pár desítek metrů vedle do Husqvarna Garden. Navštívili jsme utkání SHL mezi HV 71 Jonkoping a Farjestadem BK. Fantastické utkání ve vyprodané 7 tisícové aréně jsme sledovali z 2. a 3. řady za mantinelem. Domácí tým vyhrál – 5:2, na jednom góle domácích se podílel český reprezentant Radan Lenc. A byl to přesně on, kdo byl ono již zmíněné překvapení. Po utkání s ním trenér domluvil setkání. Český olympionik nás vzal do útrob haly, kde rozdal spoustu podpisů, vyfotili jsme se a kluci se ho mohli ptát na různé otázky. Po zhruba půlhodinové „besedě“ jsme se odebrali do autobusu a odjeli zpět na základnu.

No a už máme pátek, a den přípravy na odjezd. Po snídani jsme se začali balit, jelikož okolo poledne jsme se vydali na cestu domů. Po cestě nás čekali ještě 3 zastávky. První byl ještě krátký shopping. Druhá zastávka byla v losím safari, to třetím rokem funguje u města Markaryd. V safari nás čekala zhruba 75 minutová projížďka vláčkem v přírodě. Během jízdy nám průvodce vyprávěl o losích a bisonech, kteří se nacházejí v údolí safari. Po projížďce ve vláčku jsme opět přesedlali do busu a pokračovali směrem na jih do Trelleborgu. V Trelleborgu na nás čekala třetí výzva proti domácím vikingům. Na úvod utkání si opět obě mužstva vyslechla státní hymny a předali malé drobnosti. Utkání bylo poměrně vyrovnané s mírnou střeleckou převahou orlů. Šance byly na obou stranách, ale Ondra Kadoun lapil vše, co na něj letělo. Zato našim se povedli dva kotouče propasovat za záda brankáře vikingů. A tak Chebáci zvítězili v Trelleborgu – 2:0. Po utkání už následovala, kvůli povětrnostním podmínkám, velice dlouhá cesta přes Dánsko a Německo až zpátky do Chebu, kam jsme dorazili až v sobotních odpoledních hodinách.

Zažili jsme skvělých 9 dní. Viděli spoustu pamětihodností a dalších zajímavých míst převážně Švédska, ale také Kodaně. Odvážíme si mraky zážitků a hlavně kontakt se švédským hokejem. Je to skvělá zkušenost pro tým do budoucna, viděli, jak se ve Švédsku hraje a trénuje, že Švédi do všeho chodí naplno a bojují o každý centimetr ledu. Také jsme ochutnali nějaké švédské speciality v kuchyni, které nám vařila paní kuchařka a nebo jsme měli možnost je zkusit někde venku. Celkově parádní týden, který si musel každý užít. Tak co třeba za rok další destinace?

Trenér Pavel Hlavatý